Ansedel Ingegärd ? Filipsdotter (Aspenäsätten)

Noteringar Ingegerd Filipsdotter levde en tid i kloster (förmodligen Riseberga kloster), men återgick sedan till ett världsligt liv och gifte sig med Karl Tjällvesson till Fånö. (Källa: Dick Harrison - Jarlens sekel)
Född. [1]
Ingegärd ? Filipsdotter (Aspenäsätten).
Född. [1]


f Filip Birgersson (Aspenäsätten).
Född. [1]
Död före 1279.

   
 
   
 

m Cecilia Knutsdotter (Folkungaätten).
Född omkring 1200. [2]
Död omkring 1279.


mf Knut Birgersson (Folkungaätten) (Jarl).
Född. [2]
Död 1208-01-31 i Lena (P).
Jarl i Sverige.


mff Birger "Brosa" Bengtsson (Folkungaätten).
Född omkring 1161. [2]
Död 1202-01-09 i Visingsö (F).
Sveriges jarl 1174-1202.


mfm Birgitta (Brigida) av Norge (Haraldsdotter Gille).
Född 1130. [2]
Död 1209 i Riseberga, Edsberg (T).
Prinsessa i Norge.

   
 


Levnadsbeskrivning

Noteringar Ingegerd Filipsdotter levde en tid i kloster (förmodligen Riseberga kloster), men återgick sedan till ett världsligt liv och gifte sig med Karl Tjällvesson till Fånö. (Källa: Dick Harrison - Jarlens sekel)
Född. [1]

Gifte och barnGift Karl Tjelvason (Fånöätten). Citat ÄSF I-1 s 50: Kallar sig Karl av "Phanö" i ett brev av 1274, i vilket han tillbyter sig Haraby, troligen Hårby, i Husby-Sjutolfts sn i Trögds hd av Sko kloster mot Salsta i Skoklosters sn m.fl. gods i Håbo hd i Uppland ävensom jord i Färentuna och Långhundra i samma landskap. Beseglade s.å. jämte sonen Johan systerns gåvobrev. Sigill: ett dubbelt kors mellan en halvmåne och ett hjorthorn.

Noteringar Karl Tjälvesson tillhörde Fånöätten. Fånö var ett rikt herresäte i Löts socken vid västra stranden av Ekolsundsviken i Uppland. Karl Tjälvesson och hans hustru hade sonen Johan Karlsson samt en dotter, som gifte sig med riddaren Filip Finvidsson av Rumby. (Källa: Dick Harrison - Jarlens sekel) Källor 1) Dick Harrison - Jarlens sekel
Född. [1]
Död omkring 1274. [2]

N N Karlsdotter (Fånöätten). Noteringar Filip Finvidsson växte upp och gifte sig, men det är oklart med vem han gifte sig. De flesta ansedda moderna historiker tycks vara överens om att han gifte sig med en dotter till Karl Tjälvesson på Fånö vid Ekolsund och hans hustru Ingegerd. För denna dotter saknas förnamnet, men hon var en Karlsdotter. Hennes mor var Ingegerd, mormor var Cecilia Knutsdotter, syster till Johan och Birger Filipsson. Mats Lejdeby - Kampen om bygdemakten Källor 1) Mats Lejdeby - Kampen om bygdemakten
Född. [1]
Död 1293-07-11.
Källor

  1. Äldre Svenska frälserätter - riddarhuset
  2. CD- Historiska-personer.nu-Christer Engstrand
Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Johan Larssons anor Framställd 2015-05-23 av Birger Bergenholtz med hjälp av Disgen version 8.2d.
Startsida.